Alles over Cuba... - TouriSTories

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Alles over Cuba...

Onze reizen > CUBA
Reisschema:
Directe vlucht: 
 • Amsterdam - Holguin, Cuba (10,5 uur)
Transfer per bus: circa 1,5-2 uur
Verblijf: Hotel Playa Pesquero 4* (14 nachten)
Terugvlucht met een tussenstop in Mexico, Cancun:
 • Holguin - Cancun (1 uur 45 min.)
1 uur zonder het vliegtuig te verlaten
 • Cancun - Amsterdam (8 uur)
Onze eerste indruk over Cuba, Holguin...
 • Cuba ruikt lekker! 
Ons vliegtuig uit Amsterdam is na de lange vlucht van circa 10,5 uur eindelijk geland op de luchthaven van Holguin. Hoera! Wij haastten ons om zo snel mogelijk de cabine te verlaten om de Cubaanse frisse lucht volop in te kunnen ademen.
Het was al laat in de avond, niet zo veel om te beleven met onze ogen. Maar wij voelde met onze huid de lekkere warme lucht en de zachte wind, die met de grote bladeren van palmbomen speelde en wij hoorden ze, hun zenuwachtige geritsel...
Wat ons meteen is opgevallen is dat de lucht op Cuba naar iets heel aangenaam zoets en lekkers rook. We voelden het bij elke ademhaling! Gaven bepaalde tropische planten of bloemen deze lekkere geur? Of was het de combinatie van bloemengeuren plus de rook van de wereldwijd beroemde Cubaanse sigaren??? Het blijft nog steeds een raadsel voor ons! 
In ieder geval weten wij zeker dat Cuba vanaf onze eerste stap op de Cubaanse grond heel lekker rook (vooral 's avonds). En dit effect bleef een paar dagen in de lucht hangen tot het moment dat wij helemaal gewend werden aan warme en gezellige Cubaanse avonden samen met deze specifieke geur. ☺
* Op het territorium van ons hotel - Hotel Playa Pesquero
 • Cuba is warm, zonnig en prachtig groen!
De eerste avond na de lange en moeilijke reis stelde natuurlijk niks voor. Wij kwamen naar ons hotel zeer moe en ook wat hongerig, dus ons doel was: snel in-checken, eten en slapen! Niet meer, niet minder! ☺
Maar wij hadden heel veel zin in een mooie ochtend om alles goed te kunnen bekijken, de omgeving te leren kennen en van de zon en de zee te genieten.
En wij waren niet teleurgesteld! Het territorium van ons hotel Playa Pesquero was groot en groen, goed verzorgd. Overal waren mooie bloemperken, bananenplanten, palmbomen, enz. De zon scheen door kleine wolkjes, vogeltjes waren enthousiastisch aan het zingen, het was lekker warm en na ons eerste ontbijt in het hoofdrestaurant gingen wij meteen naar het strand! Wij waren zo benieuwd, of het beeld van de prachtige baai Playa Pesquero met zijn witte zalige zandstrand, dat wij in de folder van TUI (ons toeristbureau) hadden gezien, klopte met de realiteit...
* Het uitzicht van ons balkon...
* Het weggetje naar het strand...
 • Cuba heeft schitterende zandstranden!
Toen wij naar het strand kwamen waren wij ook zeer aangenaam verrast dat de Playa Pesquero nog mooier eruitzag dan op de foto. De baai is zeer geschikt voor strandwandelingen, voor zwemmen, snorkelen en andere watersport activiteiten!
Er zijn ligbedden met parasols op het strand, maar sommige toeristen verkiezen de natuurlijke schaduw van de bomen en struiken boven de parasols. Smaken verschillen. Maar het belangrijkste is dat hier genoeg plek is voor iedereen!
Playa Pesquero verenigt 3 hotels: Hotel Blau Costa Verde, Hotel Playa Costa Verde en Hotel Playa Pesquero. Tussen de laatste twee bevindt zich een mooi mangrovegebied met witte reigers. Leuk om één keertje te gaan kijken en foto's te maken. 
 • Cuba heeft een rijke onderwaterwereld!
Al na de eerste strandwandeling zijn wij allebei tot een conclusie gekomen dat ons hotel - Playa Pesquero - wel degelijk het beste strandstuk heeft met zeer goede mogelijkheden om te snorkelen en van de zee te genieten zelfs tijdens de eb!
Er zijn zo veel mooie visjes hier dat het zeker de moeite waard is om jullie snorkel uitrusting mee te nemen. Wij hebben één keer ook geluk gehad om een grote familie inktvissen tegen te komen. Vroeg in de mooie zonnige ochtend te gaan snorkelen levert altijd iets bijzonders op!
Kortom, wij waren heel blij dat wij onze maskers en vinnen niet voor niks hadden meegenomen. ☺
Bovendien heeft Playa Pesquero Hotel het grootste territorium, het grootste zwembad en de grootste hoeveelheid restaurants. Dus wij waren hartstikke blij met onze keuze! Dit hotel had alles wat wij nodig hadden voor een perfecte, lekker ontspannen vakantie!
Alleen maar nog een paar leuke excursies erbij boeken en de droomvakantie is compleet!
* Deze oude formidabele locomotief stond voor de hoofdingang van ons hotel
* Twee grote zwembaden aan beide kanten van deze brug...
* Hotel Playa Pesquero 4*
Qua excursies is Holguin wellicht wat minder interessant dan de andere zeer populaire Cubaanse vakantiebestemming - Varadero. Toeristisch gezien heeft Holguin veel te beiden: mooie landschappen, een fraai kust met kleine en grote baaien, witte stranden, de warme turquoise zee rijk aan vis en koraalriffen. Holguin moet zich nog ontwikkelen en ontwikkelen om voor de toeristische branche nog interessanter te worden! Maar nu zijn er gewoon niet zo veel excursiemogelijkheden zoals in Varadero. Punt. Hoewel hier een paar leuke opties waarvan jullie toch gebruik kunnen maken:
- Santiago de Cuba per bus
- Excursie Holguin+tabaksfabriek
- Zwemmen met dolfijnen
- Jeepsafari naar Pinares de Mayari + de waterval Saltro de Guayabo
- Zeilen en Snorkelen (2 locaties+lunch met lobster)
- Excursie Bay Adventure (met catamaran naar Cayo Saetia nationaal park+snorkelen+paardrijden)
- Diepzeevissen (halve dag)
Wij hebben over deze opties goed nagedacht, alles overgewogen en besloten 3 excursies te nemen:
 1. Santiago de Cuba per bus, omdat wij wilden de beroemde stad van de Revolutie zien en het alledaagse leven van het Cubaanse volk.
 2. Jeepsafari naar Pinares de Mayari + de waterval Saltro de Guayabo, omdat wij allebei natuurliefhebbers zijn.
 3. Zeilen en Snorkelen (2 locaties+lunch met lobster), omdat wij dol zijn op snorkelen! ☺
* Foto's gemaakt tijdens de excursie naar de waterval Saltro de Guayabo
* Pinares de Mayari
* Foto's gemaakt tijdens de excursie naar Santiago de Cuba
* Het Fort El Morro (Castillo del Morro San Pedro de la Roca)
* Het Stadsplein van Santiago de Cuba
* Excursie: Zeilen en Snorkelen
 • Cuba is muzikaal!
Zowel tijdens onze excursies als ook in ons hotel is het ons opgevallen hoe ongelooflijk muzikaal het Cubaanse volk is!
Straatmuzikanten, kleine banden in restaurants en cafés die lekkere dansmuziek spelen, artiesten van de Cubaanse Opera,  piano- en vioolspelers die naar het hotel komen om op te treden...
Vrolijke muziek altijd en overal! ☺
* Excursie Santiago de Cuba
* In het hotel Playa Pesquero
 • Cuba is een dansland!
Als u hoort het vurige muziekritme van Salsa en Zumba, Reggaeton en Bachata, dan gaan uw voeten vanzelf dansen. Dat kan niet anders! En de sfeer is innemend: warme stralen van de zon, het witte zand, lekkere Piña Colada's... 
Dansparadijs! ☺
Er zijn danslessen georganiseerd op het strand en naast het zwembad voor alle gasten van Playa Pesquero Hotel, voor de toeristen, die niets te maken hebben met de dans in het dagelijks leven, wiens lichamen al een beetje stijf zijn geworden van het kantoorwerk en van te lang zitten achter hun computers. Het was zowel plezierig als ook heel grappig om ernaar te kijken, hoe deze mensen graag willen dansen! Ze gaan bijna uit hun dak om eindelijk zich lekker ontspannen en vrij te kunnen voelen, vrij van alle verplichtigingen en grenzen... Vakantie! VA-KAN-TIE, man! ☺
 • Cuba is vriendelijk!
Tijdens onze vakantie is ons opgevallen, dat de lokale mensen hartstikke vriendelijk zijn! Tenminste de meerderheid. ☺
Ze zwaaien graag met hun handen, als je auto of je bus even langsrijdt, ze glimlachen, ze willen graag proberen praatje te maken of zelfs poseren voor de foto, als je je camera op hun richt. Wij hebben tenminste nooit meegemaakt dat iemand boos van onze camera zijn gezicht wilde afwenden, wat je vaak in andere landen kunt zien.
Daarom hebben wij een aantal leuke foto's kunnen maken van het dagelijks leven van het Cubaanse volk...
En wat ook nog bijzonder is, dat ze vaak vrolijk, ontspannen en gelukkig eruitzien ondanks al die armoede, slechte woonomstadigheden, het zware fysieke werk op plantages, zeer grote transport problemen en andere beperkingen die ze moeten meemaken in hun dagelijks leven.
* Twee vrolijke straatvegers, die graag wilden poseren voor onze foto! ☺
De verkopers van souvernirs zijn ook lekker vriendelijk en niet opdringerig, ze zullen je hun goederen niet aansmeren. Maar natuurlijk zullen ze heel blij zijn als je toch iets koopt! ☺
En hun prijzen zijn ook vriendelijk, niet overdrijvend hoog. Je kunt rustig langslopen en kijken wat voor houtsnijwerk ze hebben, je hoeft niet van hun weg te rennen met een schuld gevoel dat jij niks wil kopen, alleen maar rondkijken, of in angst dat iemand je dwingt om toch iets te kopen (zoals wij al hebben meegemaakt op Jamaica, Bali en in Egypte)
 • Alles wat beweegt is een verkeersmiddel op Cuba!
Zoals onze Cubaanse gids één keertje zei: "Everything that moves is a means of transport here!" ☺ 
Dat betekent niet alleen auto's en bussen, maar ook de vrachtwagens die op zulke manier aangepast zijn, dat mensen ook erachter kunnen zitten of staan. Paarden, koetsen, fietsen, ossenwagens. Echt alles wat beweegt wordt gebruikt! ☺
Cuba is een land, waar je af en toe het gevoel krijgt dat de tijd hier is stilgestaan... 
Het is wellicht precies de reden, waarom Cuba zo'n ongelooflijk bijzondere charme heeft, die je nergens anders kunt vinden! Eigen karakter, eigen levensritme, eigen pracht en authenticiteit!
* Hoe meer mensen in een vrachtwagen, hoe beter!!! ☺
* Een prachtige oldtimer!
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu